De Cadet is een tweemans wedstrijdzeilboot voor zeven- tot zeventienjarigen en de enige internationaal erkende tweemans jeugd wedstrijdklasse voor deze leeftijd. De Cadet is volledig getuigd met een grootzeil, een fok en een spinnaker.

Dat betekent dat je na het leren zeilen in de Cadet elke boot kan zeilen. De boot heeft een steekzwaard en een opklapbaar roer en meet 3m22 in lengte en 1m27 in breedte. De stuurman/vrouw is meestal ouder (vanaf 13 jaar) en leidt de bemanning op (vanaf 7 jaar). Deze interne opleiding is uniek voor een wedstrijdklasse en de ervaring zorgt voor een duidelijke meerwaarde van het team.
Hoewel er nog veel prachtig onderhouden houten Cadetten varen is de nieuwste generatie van polyester en daarmee biedt de Cadetklasse zowel traditie als innovatie met als resultaat de perfecte tweemansboot om te leren zeilen. Of zoals Sven Coster, ex-Cadetzeiler en Olympisch 470-zeiler, vertelde: "Voor mij is in de Cadet mijn droom geboren om ooit naar de Olympische Spelen te gaan."
De Cadet is een double handed jeugd wedstrijdzeilboot. De ideale start voor het grotere werk. Voormalig Cadetzeilers zeilen inmiddels in 29-er, 49er-, 49er FX, 170 en j70.
Er zijn er die ORC varen en voormalig Cadetzeilers zijn al vaker een rondje rond de wereld geweest in de Ocean Races. Coaches roemen de voormalige Cadetzeilers als alleskunners en een zin als "Cadetzeilers hoef je niet veel meer te leren" wordt vaak gezegd.
Ofschoon de Cadet een volledig zeewaardige zeilboot is, wordt er het algemeen gezeild op binnenwater door heel het land. Van IJsselmeer tot Grevelingenmeer, van de Kralingse plas tot de IJssel.

Een Cadet gaat heel lang mee. In het internationale wedstrijd circuit varen boten die al heel lang geleden zijn gebouwd en nog steeds wedijveren om de grote prijzen. Dit kunnen zij omdat de houten en polyester boten zeer solide zijn gebouwd. De houten en polyester rompen en dekken zijn door de materiaalkeuze ook relatief eenvoudig te onderhouden en te repareren. Natuurlijk zou een HDPE romp zoals bij een laser Pico, RS Feva, Toppers en andere vergelijkbare tweemansboten "slechts" de hoge drukspuit en een doekje nodig hebben voor het onderhoud, maar heb je daarmee grote schade dan is de HDPE boot verloren te beschouwen. De houten en polyester rompen hebben ook geen last van vervorming door zonlicht en temperatuurverschillen.  Door de lange levensduur en de relatieve eenvoud van de reparaties is de Cadet dan ook een boot die zijn prijs meer dan waard is.