Op de eerste dag van de Easter Regatta 2023 ontmoetten oud Cadet zeilers van o.a. het eerste uur en ouders van voormalig Cadet zeilers elkaar tijdens de jaarlijkse Reünie op KWV De Kaag. Tijdens een prachtige middag zon was het heerlijk genieten op het terras. 

In 1973 introduceerde Lies Eichhorn op de Kaag de Cadet als landelijke wedstrijdklasse. Tot op de dag van vandaag vinden kinderen tussen 7 en 17 jaar in diverse continenten hun weg naar de Cadet en ontmoeten elkaar tijdens de jaarlijkse internationale evenementen.

Anny Huuskes gaf een inspirerende speech tijdens de reünie, ter gelegenheid van 50 jaar Cadet in Nederland, waarin aandacht was voor de bloeiende Cadet klasse in voorgaande jaren, vandaag en in de toekomst. Lees hieronder de hele speach:


Zeer geachte aanwezigen

Vandaag kijken wij gezamenlijk terug op 50 jaar georganiseerd zeilen in de gezelligste serieuze wedstrijdzeil-klasse van Nederland. Voordat ik dat met u ga doen, wil ik allereerst iedereen van harte welkom heten en een paar aanwezigen in het bijzonder noemen :

  • commodore en mede-oprichtster van onze klasse Lies Eichhorn,

  • (het bestuur van Koninklijke watersportverenging ‘de Kaag’ )

  • de Belgische cadet klasse met wie we al vele jaren een geweldige samenwerking hebben

  • en onze Sponsor van vandaag Magic Marine

Toen Jack Holt in 1947 op 35 jarige leeftijd de Cadet ontwierp, had hij ongetwijfeld nog geen idee wat voor een geweldige jeugdboot hij daarmee had ontworpen. Het bleek een zeer stabiele jeugdboot te zijn waar kinderen van elkaar zouden leren en met de fijne kneepjes van het zeilen met een spinnaker konden kennismaken. Nog voor dat Lies Eichhorn hier op de Kaag deze boot in 1973 in Nederland introduceerde als landelijke wedstrijdklasse hadden in Zeeland al enkele jeugdige zeilers de mogelijkheden van de Cadet ontdekt (Tom de Meijer en Jan Nijsten voeren soms stiekem in “hun bootje Caddy de Schelde op, reuze gevaarlijk natuurlijk (we waren 12 - 16 jaar oud), maar gelukkig hield de sleepdienst Muller een oogje in het zeil. De zonen Muller voeren namelijk ook met een Cadet.
Tot op de dag van vandaag vinden kinderen in diverse continenten hun weg naar de Cadet en ontmoeten elkaar op de jaarlijkse Internationale evenementen. Zo stonden vorige zomer 10 Nederlandse Cadet-zeilers met hun ouders klaar om in Torquay, Engeland te strijden tegen de internationale top in de Cadet klasse.

Maar het is juist op dit soort water zoals de Kaag waar het allemaal begint. Met dank aan de sinds vele jaren genoten gastvrijheid van de Koninklijke watersportverenging ‘de Kaag’ kunnen vandaag 38 kinderen in mooie omstandigheden het water op om de Easter Cadet wedstrijden te varen. En daarmee richt ik me nu op de allerbelangrijkste groep in ons midden, namelijk onze huidige groep Cadet-zeilers. Jullie hebben vandaag laten zien dat jullie in staat zijn om onder bijzondere omstandigheden gewoon te varen. Bravo voor onze jonge stoere zeilers en zeilsters !!

Er zijn ook een paar belangrijke verenigingen in Nederland op wie de klasse steeds maar weer een beroep kan doen. Zo is de Koenen uit Amsterdam weer aan het groeien naar een steunpilaar van formaat. Aan de andere kant van het land is WSV Giesbeek zeer actief en ontdekken wij steeds weer dat – ook al is er in het oosten van het land aanzienlijk minder zeilwater- daar ontzettend veel goede zeilers vandaan komen

Kortom,– dames en heren –de klasse leeft en wij zien momenteel een geleidelijke groei van het aantal wedstrijdzeilende kinderen. Wij zijn vereerd met uw aanwezigheid en ik maak dan ook graag van de gelegenheid gebruik om een toast uit te brengen op de zonnige toekomst van de klasse . Maar alvorens ik dat wil doen wil ik Lies Eichhorn maar vragen om naar voren te komen om haar te bedanken voor al haar inzet over de afgelopen jaren.

 

Op de cadet klasse!